Při nákupu nad 990Kč, doprava ZDARMA.

Co jsou křečové žíly a jak s nimi bojovat?

Křečové žíly jste už určitě někde viděli. Modrofialové vystouplé žilní útvary, které se objevují zejména na dolních končetinách, jsou mnohem častějším problémem, než byste si mohli myslet. Trápí především ženy a často vznikají v průběhu těhotenství, to ale rozhodně neznamená, že mužům nehrozí. Jak vlastně křečové žíly vznikají, jaká s sebou nesou rizika a jak jim předcházet  nebo je léčit?

Co jsou křečové žíly?

Křečové žíly, varixy nebo také lidově křečáky jsou zvětšené žíly fialové nebo modré barvy, které vystupují nad povrch kůže. Vyskytují se zejména na dolních končetinách, teoreticky se mohou objevit na jakékoliv žíle na těle. Nohy jsou ale nejrizikovější, jelikož nesou váhu celého těla.

Křečové žíly na nohou často doprovází tyto příznaky:

  • Únava, bolest, otoky a pocit těžkých nohou
  • Menší metličkové žilky více na povrchu
  • Pálení, pulzování a křeče v nohou
  • Změna barvy, tvaru a tvrdosti žil
  • Červené pásy kůže, nebo časté až stálé svědění okolí žil

Lehčí formy jsou jen kosmetickou záležitostí, ve vážnějších případech ale mohou nastat komplikace v podobě velké bolesti, zánětů žil, bércových vředů a podobně.

Jak křečové žíly vznikají?

Křečové žíly jsou způsobeny problémy s krevním oběhem v nohách. U zdravého člověka žíly vrací krev z tkání do srdce a pracují proti zemské gravitaci. Pomáhá jim v tom systém chlopní zabraňující návratu krve, propojení mezi hlubokým a povrchovým systémem a stlačování svalů, které je obklopují.

Když tento systém nefunguje (nejčastěji při oslabení žilní stěny), se krev hromadí v žíle a rozšiřuje ji. V naprosté většině případů nahromaděná krev a zvýšený tlak na stěny krevních cév vede k jejich zvětšení a zakroucení, tedy ke vzniku křečových žil.

Riziku vzniku křečových žil napomáhá i několik dalších faktorů: 

  • Dědičnost: Pokud jsou křečové žíly v rodině, je pravděpodobnější, že se vyskytnou i u dalších členů.
  • Věk: S věkem se krevní cévy oslabují a zvyšuje se riziko vzniku křečových žil.
  • Pohlaví: Ženy jsou k vývoji křečových žil podstatně náchylnější než muži.
  • Těhotenství: Během těhotenství se zvyšuje objem tekutiny v těle a hormonální změny mohou oslabit krevní cévy, což zvyšuje riziko vzniku křečových žil.
  • Obezita: Při nadměrné váze je na nohy vytvářen větší tlak, což může způsobit poškození krevních cév.
  • Kouření: Kouření může omezovat průtok krve cévami a způsobovat škody na jejich stěnách, což zvyšuje riziko vzniku křečových žil.
  • Sedavý způsob života: Pokud po většinu dne sedíte, dochází k hromadění krve v nohách a tím ke zvýšení rizika vzniku křečových žil. 

Jak křečovým žilám předcházet?

Křečové žíly způsobují problémy s krevním oběhem v nohách, které vedou k rozšíření a zakroucení povrchových žil. Existuje několik způsobů, jak jim předcházet a zabránit vzniku křečových žil.

  • Pravidelný pohyb a cvičení pomáhá zlepšit krevní oběh a posílit svaly nohou. Chůze, běh, plavání a jízda na kole jsou dobrou volbou.
  • Udržování zdravé hmotnosti cvičením, vhodnou stravou a celkovým zdravým životním stylem je dalším způsobem, jak snížit riziko vzniku křečových žil.
  • Pohodlné a volné oblečení pomáhá snížit riziko vzniku křečových žil, jelikož těsné oblečení může omezovat krevní oběh a zvyšovat tlak na nohy. 
  • Pravidelné vstávání a pohyb při práci, kde musíte dlouho sedět nebo stát pomáhá snižovat riziko, jelikož dlouhodobé sezení nebo stání může vést k problémům s krevním oběhem v nohách.
  • Zdravá strava s dostatkem vlákniny a nízkým obsahem soli pomáhá udržovat zdravou hmotnost a snižovat riziko křečových žil.
  • Kompresní podkolenky, návleky, punčochy, případně kompresní oblečení, které napomáhá práci svalů a cévnímu systému.

Vhodné cviky na prevenci křečových žil

Kromě výše zmíněných preventivních kroků můžete proti křečovým žilám bojovat také cviky, které podporují krevní oběh v nohách

  • Chůze: Jednoduchým způsobem, jak posilovat svaly nohou a podporovat krevní oběh, je chůze. Pokud je to možné, zkuste každý den chodit alespoň 30 minut.
  • Posilovací cviky: Cvičení, které posiluje svaly nohou, může také pomoci při prevenci křečových žil. Vhodné jsou například dřepy, výpady, střídání stoje na špičkách a patách.
  • Protahování svalů: Pravidelné protahování svalů nohou pomáhá uvolnit napětí a podporuje krevní oběh. Zkuste například v sedě nebo ve stoje natáhnout v předklonu ruce co nejblíže směrem k nohám.
  • Cvičení ve vodě: Plavání a další cvičení ve vodě je skvělou volbou, protože voda poskytuje přirozenou kompresi a podporuje krevní oběh v nohách.
  • Jóga: Jógové cviky, které podporují flexibilitu a sílu nohou, mohou také pomoci při prevenci křečových žil. Vhodné jsou například pozice ve stoje, jako je pozice stromu.

Při cvičení je důležité dbát na správnou techniku a případně si nechat poradit od trenéra nebo fyzioterapeuta.

Přestože všechny tyto kroky pomáhají předcházet vzniku křečových žil, nejsou bohužel jistou prevencí. Toto onemocnění může být dědičné. Jestliže u vás riziko křečových žil existuje, nebo již symptomy, jako jsou bolesti nohou, otoky nebo zarudnutí máte, je vhodné navštívit lékaře a hledat včas řešení.

cviky pro prevenci křečových žil

Profese zvyšující riziko křečových žil 

  • Zdravotní sestry a lékaři: Zdravotní sestry a lékaři jsou často v situaci, kdy musí stát po dlouhou dobu na operačním sále i v běžném provozu. Kompresní podkolenky pomohou snížit únavu nohou a riziko vzniku krevních sraženin.
  • Letušky a stevardi: Letecká profese zahrnuje dlouhé sezení u pilotů, naopak dlouhý čas na nohách u letušek, což může vést k otokům a jiným problémům s nohama. Dalším důvodem, proč sáhnout po kompresních podkolenkách, je jiný atmosférický tlak v letadlech. Proto jsou obecně doporučujeme kompresní podkolenky na cestování.
  • Kancelářské profese: Lidé pracující v kancelářském prostředí často tráví většinu svého dne sezením u počítače, což také vede k otokům nohou a dalším problémům.
  • Stavební dělníci a další fyzicky náročné profese: Některé profese zahrnující velkou fyzickou námahu, jako je stavební průmysl, kde mohou být nohy vystaveny nadměrnému zatížení a výkonu. 

 

Kompresní punčochy pro ženy

Jelikož jsou ženy na vznik křečových žil náchylnější, měly by preventivně nosit podpůrné kompresní podkolenky, punčochy nebo punčocháče i v nižším věku. Jsou navrženy tak, aby stimulovaly krevní oběh, omezovaly otoky v nohách a snižovaly tak riziko vzniku křečových žil, bolesti a únavy nohou. Podpůrné kompresní punčocháče navíc pomáhají udržovat správnou posturu (držení těla) a podporují svaly nohou, čímž minimalizují zatížení nohou a páteře.

Přestože jsou podpůrné kompresní punčochy obvykle spojovány s léčbou křečových žil a lymfedému (onemocnění lymfatického systému), mohou být také skvělou volbou pro ženy, které pracují v kanceláři a musí dlouho sedět nebo stát. 

Moderní vzory a různé barevné odstíny znamenají, že zdravotní a podpůrné kompresní punčochy nemusí být nudné a nevzhledné jako tomu bylo v minulosti. Dnes jsou svým vzhledem k nerozeznání od běžných silonek.

Podpůrné kompresní punčochy jsou skvělou volbou pro ženy všech věkových kategorií. Poskytují mnoho výhod pro zdraví nohou a celkovou pohodu, aniž by byly negativně ovlivňovaly vzhled.