Při nákupu nad 990Kč, doprava ZDARMA.

10 nejčastějších otázek a odpovědí

06_zdravotni_podkolenky_puncochy

10 nejčastějších otázek a odpovědí.

 

1. Proč komprese, čemu pomáhá?

Komprese podporuje průtok krve a zvyšuje okysličení v tkáních, což při sportu zvyšuje fyzickou výkonnost. Využívá se při bolestech nohou a svalů, omezuje otoky končetin (žilní nedostatečnost, křečové žíly, varixy). Při dlouhodobé sportovní zátěži snižuje poškození svalové hmoty a umožňuje rychlejší odbourávání kyseliny mléčné. Výrazně napomáhá k rychlejší regeneraci. Ulevuje nohám při dlouhém cestování v různých dopravních prostředcích, zejména v letadle. Komprese podporuje výkonnost svalu, urychluje regeneraci a chrání sval před zraněním během sportovního výkonu, pomáhá i při cestování.

 

2. Jak komprese funguje?

Komprese správným způsobem „stáhne sval“ a tím nedovolí krvi se volně rozlít do celého krevního řečiště svalu. Jejich speciální trychtýřovitá konstrukce, rozděluje sílu komprese v různých částech podkolenky. V oblasti kotníku je komprese nejvyšší a směrem vzhůru postupně klesá, díky tomu podkolenky efektivně napomáhají cirkulaci krve směrem vzhůru k srdci, tím podporují průtok krve a zvyšují okysličení tkání.

 

3. Nemám žádné zdravotní problémy, má komprese význam i pro mě?

Ano, pokud sportuji (běh, cyklistika, fitness, turistika), při dlouhodobém sezení nebo stání v zaměstnání (zdravotní sestra, učitel/ka, řidič kamionu), při dlouhém cestování (v létě autem k moři na dovolenou, určitě do letadla).

 

4. Má komprese nějaké rozdělení?

Ano má. Komprese se dle normy rozděluje do několika kategorií – kompresních tříd. Hlavní kategorie jsou v zásadě dvě, volně prodejná podpůrná komprese (18 - 21mmHg) a komprese zdravotní, která je už na lékařský předpis a její následnou sílu indikuje lékař (23 – 46mmHg). Tyto dvě hlavní skupiny se pak ještě dále dělí, každá podle své úrovně výšky komprese.

1. Lehké podpůrné (komprese 15 - 18mmHg) - elegantní dámské podkolenky a punčocháče 70 DEN určené pro každodenní nošení.

2. Podpůrné I.K.T - (komprese 18 - 21mmHg) - stylové elegantní dámské podkolenky a punčocháče 140 DEN v mnoha barvách určené pro denní nošení.

3. Cestovní I.K.T - (komprese 18 - 21mmHg) – podkolenky do letadla jsou nezbytnou součástí, určitě jste slyšeli o syndromu Economy Class.

4. Sportovní I.K.T - (komprese 18 - 23mmHg) - podkolenky z funkčních moderních materiálů, pro zátěž při sportu i následné regeneraci. Jedná se o kompresi výrazně zvyšující kvalitu sportovního výkonu. Je určena pro aktivní sportovce. Tato komprese je postupná. Nejsilnější je v oblasti kotníku a směrem vzhůru její síla klesá. Slouží k rozvoji výkonnosti sportovce a k urychlení regenerace svalů.

5. Zdravotní II.KT - (síla komprese 23 - 32mmHg) - tyto zdravotní punčochy jsou již indikovány lékařem a mohou být hrazeny zdravotními pojišťovnami. Větší otoky bolesti a křečové žíly, či chronické žilní nedostatečnosti. Dostupné jsou také na volný prodej.

6. Zdravotní III.KT - (síla komprese 34 - 46mmHg) - zdravotní komprese, kterou indikují lékaři specialisté na pokročilé žilní onemocnění.

 

5. Jak si mám správně určit velikost?

Velikost se u konkrétních produktů vybírá na základě více rozměrů (velikost chodidla, obvod lýtka, kotníku, v případě kompresních punčocháčů i boků a pasu, dále pak výška postavy. U každého produktu je potřeba se podívat na konkrétní rozměrovou tabulku. Pokud jste u chodidla na rozhraní dvou velikostí, pak volte menší. Pokud je to v oblasti lýtka, pak počítejte s tím, že při zvolení menší velikosti bude komprese větší (lze, pokud již máte s kompresí zkušenost) a naopak.

 

6. Jak se podkolenky správně navlékají?

Správné navlékání je velice důležité. Ušetří Vám mnoho sil i času, stejně tak ochrání podkolenky před případným poškozením (protržením), které při nesprávném navlékání hrozí. Rozhodně nedoporučujeme podkolenky „narolovat“ a pak se do nich snažit obléci. Správný postup je na fotkách i na videu zobrazen zde ….

 

7. Můžu je sušit v sušičce?

Kompresní produkty sušit v sušičce nedoporučujeme.

 

8. Jaký je rozdíl mezi kompresními podkolenkami COLLM SOFT a RUN PRO / ACTIVE?

Rozdíl v těchto podkolenkách je v použitém materiálu a v technologii výroby. Podkolenky COLLM RUN PRO i podkolenky řady ACTIVE jsou vyrobeny z mikrovlákna, jsou lehčí, vzdušnější, prodyšnější, snáze se navlékají, přesto mají stejnou kompresi jako podkolenky COLLM SOFT. Na druhou stranu jsou více náchylné na mechanické protržení. Pokud tedy potřebujete podkolenky např. na turistiku, na práci do lesa, nebo orientační běh v hustém lesním terénu, pak určitě volte jinou variantu, např. kompresní podkolenky COLLM GEKO

 

9. Proč nekupovat laciné kompresní podkolenky ze supermarketu?

Kompresní podkolenky Vám musí správně padnout. Ideální je, si je před koupí vyzkoušet (což u většiny přeprodejců bývá problém). Pak je jejich koupě v záplavě levných asijských podkolenek na internetu i v různých supermarketech opravdová loterie a Vy se pak nebudete mít na co spolehnout. K výrobě podkolenek v Číně i Turecku se používají nejlevnější elastické materiály, o možnosti kontroly kvality v tomto případě nemůže být ani řeč. U podobným způsobem vyrobených „kompresních“ podkolenek pak hrozí, že horní lem podkolenky bude zaškrcovat lýtko a tím Vám naopak můžou způsobovat zdravotní potíže.

COLLM je česká značka, podkolenky i celý ostatní sortiment vyrábíme v České republice. Při jejich koupi v naší kamenné prodejně v Litomyšli máte samozřejmě možnost jejich vyzkoušení případně i možnost testování zcela ZDARMA.

 

10. Opravdu komprese zvyšuje výkon?

Komprese podporuje správné fungování svalů. Urychluje průtok krve svalem, urychluje odplavování metabolitů (kyseliny mléčné), dále urychluje okysličení a přísun minerálů svalům. Komprese oddaluje nástup únavy a předchází křečím. Zabraňuje mechanickým otřesům a tím i rizikům dalších možným poraněním, protože sval mechanicky stabilizuje.