Při nákupu nad 990Kč, doprava ZDARMA.

Jaké jsou účinky komprese a kdy využít sportovní kompresní podkolenky?

Sportovní kompresní podkolenky využívají běžci, cyklisté, hikeři, lyžaři i další sportovci kvůli řadě výhod, které přináší při tréninku, závodech i regeneraci. Jak komprese při sportu pomáhá a proč byste podkolenky nebo návleky měli zvážit i vy?

Účinky komprese při sportu.

Sportovci, a to profesionálové, začátečníci i amatéři, chtějí dosahovat co nejlepších výsledků. K tomu je třeba podstupovat náročný trénink, nezanedbávat regeneraci a vyhýbat se zranění. Ve všech aspektech může pomoci komprese, respektive kompresní podkolenky nebo návleky, a to třemi základními funkcemi:

  • Podporou cirkulace krve
  • Stabilizací svalu
  • Aktivací svalu

Sportovní kompresní podkolenky

Podpora cirkulace krve 

Podpora cirkulace urychluje distribuci okysličené krve, vytlačuje krev ze svalu do velkých tepen a podporuje žilní návratnost. Zároveň jsou díky optimální cirkulaci krve odplavovány metabolity (především laktát neboli kyselina mléčná), takže sval zvládá velké zatížení při výkonu, únava se dostavuje později a proces regenerace je rychlejší.

Stabilizace svalu 

Kompresní podkolenky jsou vyrobené tak, aby zpevnily sval během výkonu. Díky stabilizaci pak sval lépe zvládá otřesy a je méně náchylný na vznik mikrotraumat. Snižujete tak riziko svalových poranění, jako je natažení či natržení svalu, ale také poranění vzniklých uvolněním svalu a následnou ztrátou rovnováhy.

Aktivace svalu 

Kompresní podkolenky působí různým tlakem na jednotlivé části svalu. Díky tomu se sval prokrví, zahřeje a aktivuje ještě před tréninkem a je dobře připraven na sportovní výkon. Snižujete tak riziko zranění před rozhýbáním se a zajistíte, že sportovní zážitek bude příjemnější.

Jak se projevuje kyselina mléčná ve svalech?

Jedna z hlavních výhod účinků komprese se týká kyseliny mléčné, respektive jejího odplavování. Jak se ve svalech projevuje a proč se jí vlastně chceme zbavit? Kyselina mléčná je produkt anaerobního metabolismu glukózy, který se hromadí ve svalové tkáni při intenzivním cvičeníNahromadění kyseliny mléčné se projeví jako bolest, únava či brnění ve svalové tkáni, ale může způsobovat také časté svalové křeče. 

Kyselina mléčná je odplavena krevním řečištěm a metabolizací v játrech následně odstraněna. Pokud je ale produkce kyseliny mléčné vyšší, než schopnost těla ji odstraňovat, může se nahromadit ve svalové tkáni a způsobovat výše zmíněné obtíže. 

Právě komprese pomáhá díky podpoře cirkulace krve sval rychleji zbavit laktátu a oddaluje tak nástup metabolické acidózy. Díky tomu budete mít sílu a energii delší dobu bez unavených svalů, pálení a křečí.

na jaké sporty využít kompresní podkolenky

Na jaké sporty kompresní podkolenky a návleky používat?

Kompresní podkolenky a návleky jsou praktickým doplňkem pro řadu sportovních oblastí. Využít je můžete v podstatě při každém sportu.

  • Běh, turistika a cyklistika: Komprese napomáhá rychlejšímu okysličování krve, podporuje odbourávání kyseliny mléčné, omezuje vibrace svalstva a následně napomáhá rychlejší regeneraci. 
  • Fitness a cvičení: Kompresní podkolenky a návleky jsou při cvičení v posilovně velice užitečné nejen při tréninku s vlastní váhou ale i na strojích. Zejména pro snížení rizika zranění při vysoké námaze oceníte účinky stabilizace a aktivace svalu.
  • Sporty s rychlými změnami směru: Basketbal, volejbal, florbal a další sporty s rychlými změnami směru, kde kompresní podkolenky a návleky pomáhají stabilizovat kotník, Achillovu šlachu, lýtkové svalstvo a tím snížit případné riziko zranění.
  • Lyže a další zimní sporty: Kromě oddálení únavy, opory svalů a rychlejší regeneraci se kompresní podkolenky na lyže hodí také z důvodu lepší termoregulace. Pomáhají udržet optimální teplotu svalů a snižují riziko podchlazení. 

Účinek kompresních podkolenek je individuální a závisí na konkrétních potřebách a dispozicích. Samotná komprese samozřejmě není samospásná, proto je důležité věnovat dostatek pozornosti správnému stravování, hydrataci, dostatku spánku, kvalitní regeneraci i pozvolnému navyšování tréninkových dávek.

Účinky komprese v kostce:

  • Podpora prokrvení svalů během pohybu
  • Zvýšení a udržení vytrvalosti při sportu po delší dobu
  • Snížení vibrací a otřesů, což napomáhá svalové koordinaci a snížení rizika poranění svalu
  • Komprimace tkáně a lehká tlaková masáž, která napomáhá snížení svalové únavy a rizika otoků
  • Podpora optimálního průtoku krve, který zajišťuje okysličení svalu a odplavování kyseliny mléčné
  • Prevence svalových zranění podporou stabilizace a zlepšením průtoku krve, který napomáhá zvýšení flexibility
  • Lepší přívod živin a kyslíku do svalů, což může zkrátit dobu potřebnou k obnovení svalové hmoty a regeneraci po tréninku