Při nákupu nad 990Kč, doprava ZDARMA.

Zdravotní ponožky: Jaký je rozdíl mezi klasickou a zdravotní ponožkou?

Zdravotní ponožky se od těch klasických liší nejen názvem, ale zejména vlastnostmi a provedením. Jak poznat zdravotní ponožky a pro koho jsou vhodné?

Jaký je rozdíl mezi zdravotními a klasickými ponožkami?

Zdravotní ponožky mají řadu vlastností, které pomáhají chránit zdraví nohou. Jsou proto vhodné například pro diabetiky, ale i pro další uživatele, kteří mají problémy s chodidly a nohama. Mezi nejtypičtější vlastnosti patří:

  • Bezešvé provedení: Zdravotní ponožky jsou často ušity bez viditelných švů. To snižuje riziko podráždění kůže a nežádoucích otlaků, které mohou vést k odřeninám nebo dokonce ke vzniku bércových vředů.
  • Odlišný střih: Při navrhování zdravotních ponožek je brána v potaz anatomie nohy a jsou využívány vhodné elastické materiály, které se přizpůsobí tvaru nohy bez omezení krevního oběhu. 
  • Široký vrchní lem: Pro střih zdravotní ponožky je typický široký horní lem, který neškrtí, ale ponožky bezpečně udrží na svém místě.
  • Prodyšný materiál: Zdravotní ponožky se vyrábí z přírodních materiálů (nejčastěji bambus a bavlna), které umožňují chodidlu dýchat. Vhodný materiál pomáhá snížit pocení nohou, což zase snižuje riziko vzniku plísňových infekcí.
  • Antibakteriální ochrana: Zdravotní ponožky mají často antibakteriální ochranu, která pomáhá chránit nohy před bakteriemi a plísněmi.
  • Ochrana proti odřeninám: Některé zdravotní ponožky mají zesílenou oblast chodidla a paty jemným plyšem, který je chrání před otlaky.

Zdravotní ponožky jsou navržené tak, aby chránily nohy a snižovaly riziko komplikací spojených s diabetem, jako jsou poruchy citlivosti, poruchy krevního oběhu nebo vznik vředů.

zdravotní ponožky

Nejoblíbenější materiály pro výrobu zdravotních ponožek jsou bavlna a bambus. 

Zdravotní ponožky z bambusového vlákna

Bambusové vlákno se stává stále populárnějším materiálem pro výrobu oblečení, zejména pro sportovní a outdoorové aktivity. Vděčí za to svým vlastnostem, které jej činí pohodlným, hygienickým, ochranným a ekologickým.

Vlastnosti bambusového vlákna:

  • Měkkost: Bambusové vlákno je na dotek jemné a měkké. Díky tomu jsou ponožky z bambusového vlákna velmi pohodlné a příjemné na nošení.
  • Absorpce vlhkosti: Bambusové vlákno má vysokou schopnost absorpce vlhkosti, proto dokáže rychle odvádět pot a udržet pokožku suchou.
  • Regulace teploty: Bambusové vlákno má přirozenou schopnost regulovat teplotu, tím velice dobře napomáhá termoregulaci chodidel. 
  • Antibakteriální vlastnosti: Bambusové vlákno obsahuje přírodní antimikrobiální látky, které pomáhají chránit nohy před bakteriemi a plísněmi. Ponožky vyrobené z bambusového vlákna jsou hygieničtější a pomáhají snižovat zápach nohou.
  • Ochrana proti UV záření: Bambusové vlákno má přirozenou schopnost chránit pokožku před škodlivým UV zářením.
  • Ekologičnost: Bambusové vlákno se vyrábí z přírodního bambusu, což je velmi rychle rostoucí rostlina, která nepotřebuje chemikálie ani umělá hnojiva na svůj růst.

Zdravotní ponožky z bavlny

Bavlna je nejpoužívanější materiál používaný i při výrobě zdravotních ponožek. Jedná se o pohodlný a prodyšný materiál, který je šetrný k pokožce. Bavlněné ponožky jsou vhodné pro běžné nošení a mírnou aktivitu, jako je chůze a stání.

Vlastnosti bavlny:

  • Měkkost: Bavlna je jemný a měkký materiál, což z ní činí velmi pohodlnou volbu pro ponožky. Bavlna je šetrná k pokožce a snižuje riziko podráždění kůže.
  • Prodyšnost: Bavlna má dobrou prodyšnost, tím pomáhá udržovat nohy suché a snižuje riziko zapaření.
  • Schopnost absorpce: Bavlna má schopnost částečné absorpce vlhkosti, dokáže tak vstřebávat pot, čímž pomáhá udržet nohy suché.
  • Snadná údržba: Bavlna je relativně snadná na údržbu, dá se prát v pračce a sušit v sušičce.
  • Slabší elasticita: Bavlna není tak elastická jako některé jiné materiály používané pro výrobu ponožek, proto mohou být ponožky z bavlny méně přiléhavé a elastické.

 

U sportovních a outdoorových ponožek se naopak stále častěji setkáte s moderními materiály, jako je polypropylen, polyamid a merino, které mají lepší termoizolační vlastnosti a schopnost odvodu vlhkosti. Jsou zároveň lehčí, pevnější a mechanicky odolnější.